یادگیری زبان بدون گرامر

 

[lwptoc depth=”6″]

 

یادگیری زبان بدون گرامر شاید برای خیلی از زبان آموزان جذاب باشد. دلیل این جذابیت شاید این است که اکثر زبان آموزان، یادگیری گرامر انگلیسی را سخت ترین بخش فرآیند یادگیری زبان انگلیسی می دانند. البته این مساله در مورد خیلی از زبان آموزان صدق نمی کند و گرامر در واقع نقطه قوت آن هاست.

گرامر انگلیسی همانطور که می دانید در واقع با ساختارهای زبان سر و کار دارد. ساختارهایی که تعیین می کنند در یک زمان مشخص و یا شرایط مشخص طبق چه اصولی باید کلمات را کنار هم قرار دهیم تا مخاطب ما پیام ما را دقیقا به همان شکلی که منظور ماست دریافت کند.

اما آیا واقعا یادگیری زبان بدون گرامر ممکن است؟ اگر ممکن است از چه راه هایی می توان بدون گرامر زبان انگلیسی را یاد گرفت و آیا نتیجه نهایی مطلوب خواهد بود؟ آیا کسانی را می توان یافت که زبان انگلیسی یا هر زبان دیگری را بدون گرامر یاد گرفته باشند؟ اگر یادگیری زبان انگلیسی بدون گرامر ممکن نباشد پس ما چطور زبان مادری خود یعنی فارسی را بدون گرامر یاد گرفته ایم و اتفاقا تسلط عالی به آن داریم؟ اینها سوالاتی هستند که در ادامه این مقاله قصد داریم آنها را موشکافی کنیم.

 

اینجا ببینید: دوره های آنلاین زبان آرمانی با جدیدترین متدهای آموزشی

بخش های مختلف زبان انگلیسی

 

زبان انگلیسی از چهار مهارت (Skills) شامل خواندن (Reading)، گوش کردن (Listening)، نوشتن (Writing) و مکالمه (Speaking) و همینطور دو بخش خیلی مهم زبانی (Language) به نام های لغت (Vocabulary) و گرامر (Grammar) تشکیل شده است. برای اینکه شما در چهار مهارت زبان انگلیسی به سطح بالایی برسید لازم است که در دو بخش زبانی پایه و مهم لغات و گرامر به سطح بالایی برسید. بنیادی ترین بخش های زبان انگلیسی لغات و گرامر هستند. اگر مهارت های زبان انگلیسی را مانند غذا در نظر بگیرید، لغات و گرامر مانند مواد اولیه آنها محسوب می شوند.

 

گرامر چطور به ما کمک می کند زبان را یاد بگیریم؟

 

شاید بتوان گرامر زبان را از جهاتی مانند درس ریاضی دانست. در درس ریاضی شما یک فرمول خاص در اختیار دارید که از منطق خاصی پیروی می کند و باید اعداد را درون آن قرار دهید و جواب های گوناگون بدست آورید. در گرامر زبان هم شما مانند ریاضی برای هر شرایطی یک یا چند فرم ثابت مانند فرمول های ریاضی دارید و لغات انگلیسی اینجا نقش اعداد در ریاضی را بازی می کنند. یعنی با قرار دادن لغات مختلف در یک ساختار ثابت جملات مختلفی می سازید.

گرامر زبان انگلیسی در واقع به شما نشان می دهند چطور باید لغات را کنار هم با ترتیب مشخص بچینید و چه تغییراتی روی هر لغت اعمال کنید تا پیامی واضح و معنادار را به مخاطب منتقل کنید. سوال اینجاست که اگر شما فقط تعدادی لغت در اختیار داشته باشید و ندانید چطور آنها را کنار هم بگذارید آیا امکان انتقال پیام شما به طور صحیح وجود دارد؟ این در حالی است که کوچکترین تغییری در ساختار یک جمله می تواند منظور شما را تغییر دهد و یا حتی آن را کاملا برعکس جلوه دهد.

 

آیا یادگیری زبان بدون گرامر ممکن است؟

 

نمی خواهم بگویم یادگیری زبان بدون گرامر امری کاملا غیر ممکن است زیرا افرادی وجود دارند که زبان انگلیسی را بدون گرامر فرا گرفته اند. اما باید چند مساله را در نظر گرفت. تعداد افرادی که می توانند زبان را بدون گرامر در محیط یاد بگیرند بسیار معدود است و دلایل متعددی نیز می تواند داشته باشد. اما مساله این است که کسانی که زبان انگلیسی را بدون گرامر یاد می گیرند نمی توانند آن را به خوبی صحبت کنند. هر چند این افراد منظور خود را به طریقی انتقال می دهند اما هنگام صحبت کردن اشتباهات ساختاری خیلی زیادی را مرتکب می شوند. آنها همچنین به طور معمول از یکسری جملات رایج و از پیش ساخته برای انتقال منظور خود استفاده می کنند. دلیل این امر این است که به طور دقیق با ساختارهای زبانی آشنا نیستند.

البته اینکه این افراد زبان را بدون مطالعه گرامر فرا گرفته اند بدین معنی نیست که از گرامر زبان استفاده نمی کنند. بلکه منظور این است که گرامر زبان را به صورت آکادمیک و از روی کتاب مطالعه نکرده اند ولی با ساختارهای زبانی آشنا هستند و آنها را به صورت شنیداری فرا گرفته و در مکالمه به کار میبرند. در غیر اینصورت چطور می دانند چطور باید کلمات را کنار هم مرتب کنند و آنها را بیان کنند؟

در واقع میتوانیم اینطور بگوییم که یادگیری زبان بدون گرامر با کیفیت بالا و به خوبی ممکن نیست. در واقع یادگیری زبان بدون گرامر مانند این است که بخواهید یک مساله ریاضی را بدون اینکه فرمول آن را بدانید حل کنید. اگر قصد دارید زبان انگلیسی را به خوبی و با کمترین اشتباهات و به طور طبیعی صحبت کنید باید گرامر و ساختارهای زبانی را مطالعه و تمرین کنید و به خوبی آنها را فرا بگیرید.

اما به یادگیری زبان انگلیسی در محیط اشاره کردیم. عموم مردم بر این باورند که زبان را در محیط می توان به راحتی و بدون حضور در کلاس های آموزش زبان یاد گرفت. آیا این مساله واقعا درست است؟ در بخش بعد به این مساله می پردازیم.

 

یادگیری زبان بدون گرامر در محیط

 

یادگیری زبان در محیط

این مساله که یادگیری زبان انگلیسی در محیط به راحتی ممکن است بر خلاف باور عموم کاملا اشتباه است. حتی دانشجویانی که با نمرات بالای آیلتس به کشورهای خارجی مهاجرت می کنند بعد از مدتی همان مقدار زبانی که یاد گرفته بودند نیز یادشان می رود. این مساله بیشتر به این دلیل است که معمولا این دانشجویان به دلیل اعتماد به نفس پایین در برقراری ارتباط با مردم انگلیسی زبان و همچنین به دلیل اختلافات فرهنگی، بیشتر ترجیح می دهند با دوستان هم وطن خودشان ارتباط برقرار کنند.

البته دلیل اینکه یادگیری زبان در محیط بدون کلاس آموزشی ممکن نیست به نوع یادگیری ذهن انسان پیش از سن 12 سالگی و بعد از این سن بر می گردد. در واقع اگر شما یک کودک مثال 5 یا 6 ساله باشید به راحتی خواهید توانست فقط با گوش کردن به دیگران و رادیو و تلویزیون انگلیسی، زبان را فرا گرفته و صحبت کنید. اما از یک سنی به بعد این نوع یادگیری دیگر قابل انجام نیست. برای آشنایی بیشتر با این پدیده و دلایل آن بخش بعد را حتما مطالع کنید.

پیشنهاد ویژه: دوره های آنلاین آیلتس آرمانی با کیفیت عالی و روش های مدرن تدریس و قیمتی کاملا مناسب

 

تفاوت Acquisition و Learning در زبان انگلیسی

 

ذهن شما قبل از سن حدود 12 سالگی توانایی این را دارد که زبان را از طریق Acquisition دریافت کند. بدین معنی که نیازی نیست به کودکی که برای مثال سه سال دارد لغت و گرامر زبان انگلیسی بیاموزید. آنها فقط با گوش کردن به زبانی که در محیط آنها صحبت می شود قادرند آن زبان را یاد بگیرند. کودک به همین طریق قادر است حتی تا 6 زبان مختلف را هم قبل از سن 12 سالگی فرا بگیرد. بدون حتی یادگیری یک لغت و یا یک ساختار گرامری و فقط از طریق شنیدن. اگر کسی زبانی را از این طریق یاد بگیرد به بهترین روش آن را فرا گرفته و بیشترین تسلط را به آن دارد و به آن زبان مادری می گویند. مثل زبان فارسی که ما صحبت می کنیم.

بعداز سن 12 سالگی ذهن انسان این توانایی را از دست می دهد و شما مجبورید زبان را از طریق Learning فرا بگیرید. بدین معنی که باید تک تک لغات و ساختارهای گرامری که قصد دارید در مکالمه به کار ببرید را حفظ کنید و هر روز آنها تمرین و تکرار کنید. تازه در این حالت به هیچ وجه نتیجه نهایی مانند زبان مادری نخواهد بود. یعنی بعد از سن 12 سالگی حتی اگر 20 سال زبان انگلیسی مطالعه کنید قادر نخواهید بود حتی مانند یک بچه 7 ساله که زبان انگلیسی زبان مادریش است صحبت کنید.

به همین دلیل است که ما زبان مادری را بدون یادگیری گرامر فرا گرفته ایم. اما حالا که شما این مقاله را مطالعه می کنید و به احتمال زیاد سن شما از 12 سال گذشته است مجبورید برای یادگیری زبان، گرامر و لغت را مرتب مطالعه و حفظ کنید. خلاصه بگویم یادگیری زبان با کیفیت خوب بدون گرامر غیر ممکن است.  همچنین برخی افراد ادعا می کنند زبان انگلیسی را مانند زبان مادری به شما می آموزند. این در اغلب موارد ادعایی دروغ است و ابتدا باید ببینید خودشان قادر به صحبت مانند یک فرد نیتیو (Native) هستند یا نه که به احتمال زیاد اینطور نخواهد بود. فرد نیتیو کسی است که زبانی انگلیسی را به عنوان زبان مادری صحبت می کند، درست همانطور که ما فارسی را صحبت می کنیم.

 

جمع بندی یادگیری زبان بدون گرامر

 

همانطور که در این مقاله مطالعه کردید، یادگیری زبان بدون گرامر معنایی ندارد. خیلی میبینیم و می شنویم که شخصی ادعا می کند می تواند بدون گرامر زبان انگلیسی و به خصوص مکالمه زبان انگلیسی را آموزش دهد. وقتی پای درس این افراد مینشینید، درس آنها در نهایت به گرامر ختم می شود چون راه دیگری هم برای آموزش زبان وجود ندارد. شاید این افراد از روش های سنتی و قدیمی برای آموزش گرامر استفاده نکنند اما بالاخره مجبورند به طریقی برای آموزش مکالمه به زبان آموزان، طریقه ساخت جملات را به آنها آموزش دهند و این به طور خلاصه یعنی آموزش گرامر.

توصیه ما این است که به جای اینکه به دنبال یادگیری زبان انگلیسی بدون گرامر باشید به دنبال راه های نوین یادگیری زبان انگلیسی باشید که از گرامر به عنوان وسیله ای برای هدف نهایی که همان مکالمه است استفاده می شود. در دوره های زبان عمومی آرمانی این مهم برای زبان آموزان فراهم شده است. در این کلاس ها زبان آموزان گرامر و لغات را با هدف و محوریت استفاده در مکالمات روزمره به صورت کاملا کاربردی فرا می گیرند.

دیدگاهتان را بنویسید